Nytt ljus på Brita Eldh

Brita Eldh (1907-2000) var dotter till Carl och Elise Eldh. Hon etablerade 1963 en stiftelse i sina föräldrars namn och drev sedan museet på egen hand fram till tidigt 1990-tal. Under hösten har arbetet med projektet Britas arkiv tagit fart. Med hjälp av en professionell arkivarie har vi kunnat påbörja en omfattande förteckning av materialet som nu sakteliga vecklar ut sig och berättar om Brita Eldhs arbete med att förvandla Carl Eldhs ateljé till ett museum. 

Genom arkivet har vi närmat oss Britas egna karriär inom scenkonsten, med uppträdanden på flera scener i Los Angeles, men också på Dramaten i Stockholm. Brita och Elise Eldh flyttade till USA redan på 1920-talet, där Brita utvecklades som mezzosopran och dansös, samtidigt som de presenterade Carl Eldhs skulpturer i nya sammanhang på andra sidan Atlanten. Redan nu ser vi att arkivet rymmer ett rikt fotografiskt material, med bilder tagna av ikoniska fotografer såsom Louis Fleckenstein och Henry B. Goodwin. På fotografierna ser vi Brita Eldh dansa med stor inlevelse och flera bilder återfinns både i Nationalmuseums samlingar och The Getty Collections. 

Under den senare delen av sitt liv, som museiintendent på Carl Eldhs Ateljémuseum, arrangerade hon återkommande salonger med sång i fokus. Arkivmaterialet blir nu en viktig del i att förstå museets historia och en utgångspunkt för nya programpunkter, konstnärliga nyproduktioner och andra nedslag i museet. 

Projektet Britas arkiv och salong genomförs med stöd av Region Stockholm och Riksantikvarieämbetet.