Loading Events
  • This event has passed.

Rahel Belatchew – Skuggspel

16 maj 2019-29 september 2019

I år är det 100 år sedan Carl Eldh invigde sin ateljé i Bellevueparken, ritad av vännen Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stockholms stadshus. Museets verksamhet 2019 går därför i arkitekturens tecken och vi är mycket glada att kunna visa en utställning med verk av arkitekten Rahel Belatchew. Hon formger djärva, skulpturala byggnader med innovationer som tar framtidens utmaningar på allvar. Hennes arkitektkontors experimentella verksamhet, Belatchew Labs, söker efter nydanande och hållbara lösningar för den framtida stadens utmaningar.

I utställningen visas bland annat BuzzBuilding, en byggnad som siktar på att göra Stockholm självförsörjande på protein genom urban insektsproduktion. Historia och framtid har alltid mötts i Carl Eldhs ateljé. Ragnar Östberg ritade byggnaden utifrån två olika tidsperspektiv. Han gav ateljén en historisk dignitet med tympanonfält, rotunda och kolonner men skapade samtidigt en modern arbetsplats åt en skulptör med framtiden för sig. Dessutom fanns ett hållbarhetsperspektiv med naturliga byggmaterial och återvunnet taktegel.

Belatchew Arkitekter ligger bakom några av det växande Stockholms mest spännande byggnadsprojekt. Carl Eldhs Ateljémuseum visar flera av dessa i form av modeller, ritningar, visualiseringar och fotografier. Ett sådant projekt är skyskrapan Discus över Nackas nya tunnelbanestation, där den högsta delen når 30 våningar. Discus fasad visar hur trä har blivit ett allt vanligare inslag i samtida byggnader. Flerbostadshuset Flora i Midsommarkransen och kollektivhuset Rudbeckia i Uppsala är två andra exempel på trähus som Belatchew Arkitekter har på gång. Det är spännande att en historisk träbyggnad som Eldhs ateljé kan peka mot framtiden.

Vi välkomnar besökare att ta plats i Bris i ateljéträdgården, ett unikt utomhusrum i trä som Rahel Belatchew har skapat i dialog med Ragnar Östbergs loggia. Följ ljuset genom ribborna i paviljongens böljande tak och se det föränderliga skuggspelet. Betrakta den 100-åriga byggnaden, gå in i museet och ta del av hur framtiden formas i trä.

I samband med utställningen publiceras en katalog med en essä av arkitekturhistorikern Martin Rörby. Ett konstnärssamtal mellan Rahel Belatchew och Martin Rörby äger rum i museet torsdagen den 13 juni kl. 18-19.

Jubileet och utställningen genomförs med stöd av Kulturrådet, Pontus Bonnier, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Arwidsro, Einar Mattsson AB, Kungl. Patriotiska Sällskapet, CEOS AB, Tyréns och Stockholms stadRelaterat
Britas salong: El Perro Del Mar

Britas salong: El Perro Del Mar

26 april 18:00–19:30
I snart tjugo års tid har El Perro del Mar varit en av svensk popmusiks mest särpräglade artister. Nu kommer den internationellt uppmärksammade sångerskan och kompositören till Carl Eldhs Ateljémuseum
Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

16 maj–
29 september
Med betoning på ateljé är Carl Eldhs Ateljémuseum glada att till sommaren bjuda in konstnären Malin Gabriella Nordin, främst uppmärksammad för sina färgstarka abstrakta målningar och organiska kompositioner.