Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Klara Kristalova – Sången om allt

6 maj 2021-26 september 2021

Carl Eldhs Ateljémuseum har glädjen att välkomna Klara Kristalova som sommarens utställare, den nionde i ordningen sedan museets återinvigning 2013. Vi är extra glada att kunna öppna årets utställning trots att pandemin fortfarande har alla i ett grepp där förändringar och anpassningar har blivit vår vardag.

Förändring är också något som ligger nära Kristalovas bildvärld som ofta befolkas av hybrider av människor och annat slags liv; djur, träd – eller ibland stenar. Detta fokus på liv och människan finns också i Carl Eldhs konstnärskap, även om människan i Kristalovas universum nästan alltid representeras av flickor eller kvinnor. Gränsen mellan människa och annan levande materia är i hennes konst medvetet flytande. Också i Eldhs konstnärskap kan denna skiljelinje vara svävande, men medan hans skulptur av en kvinna kan ha en titel som Daggkåpa, är Kristalovas Björken både kvinna och björk. Hybrid-tillstånden skapar och väcker tankar om tid och rörelse – håller kvinnan på att förvandlas till en björk, eller tvärtom? Vad är det som sker? När dessa gestalter intar den välbevarade och i stort sett oförändrade ateljémiljön sker ett möte som väcker ateljén till liv som en plats där allt blir möjligt. En ny värld öppnar sig, och de djurlika varelserna tar plats på ett naturligt sätt, som om de alltid hört dit, flickgestalterna likaså.

Många av Kristalovas figurer betraktar sin omgivning med en självklar och nyfiken blick, som En gammal vän intill Eldhs Sittande flicka, eller Blicken, en flickgestalt som vänder sig om och tittar bakåt mot Eldhs Självkritik – som i sin tur vänder sig om. Eller så blundar de som om de flyttat in för gott.

Bland alla flickgestalter, djurlika varelser och korsningar av natur och människa har också en stor mun i glaserat stengods med röda läppar smugit sig in i museet, liksom ett nytt textilt verk med ännu en halvöppen mun, som om den sjöng. Denna del av det mänskliga ansiktet som rödmålad associeras med just kvinna kan också tolkas som källan till liv och platsen för smaksinnet. Idag är den en gång livgivande andedräkten potentiellt livsfarlig då virus sprids med varje utandning, och smaksinnet är hotat. Men munnen kan inte bara smaka och in-spirera, utan också tala och sjunga.

I en tid då fysiska möten begränsas och livet går på sparlåga är det särskilt roligt att välkomna besökare till en utställning som bejakar, bekräftar och fokuserar på det levande – Sången om allt. Utställningen visar både nya och gamla verk av Kristalova i olika material, bl.a. glaserat stengods och porslin, akvarell samt textil.

”Jag har förhållit mig till den vackra platsen som Carl Eldhs skulpturateljé
är och konstnärskapet som fyller dessa rum. Jag tänker mig att titeln
Sången om allt är en gemensam sång, om livet och allt vad det innebär från
mig och Carl till er besökare. Vi sjunger inte riktigt samma sång men bitvis
går sångerna ihop till en. Jag intresserar mig främst för hur det är att vara
människa, och i synnerhet för skevheter, tvekan, mellanrum, obeslutsamhet
och oro som kommer och går. Vardagens tristess. I värmen kan det komma
ett stråk av kyla och i glädjen en ton av moll. Nå’t åt det hållet. Bredden på
allt, djupet och det vidsträckta, i all anspråkslöshet. Jag är intresserad av
direkt tilltal, enkelhet och det banalas komplexitet. Det är en ära att få göra
en utställning här.”  Klara Kristalova

I samband med utställningen publiceras en katalog med en essä av Katarina Wadstein MacLeod, konstkritiker och professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola. Ett konstnärssamtal mellan Klara Kristalova och Katarina Wadstein MacLeod äger rum i museet tisdagen den 1 juni kl. 18-19.

Utställningen har producerats med stöd av Kulturrådet, Pontus Bonnier, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Kungl. Patriotiska Sällskapet, Galleri Magnus Karlsson och Stockholms stad.Relaterat
Upptäck den offentliga konsten i höst – följ med på skulpturvandring

Upptäck den offentliga konsten i höst – följ med på skulpturvandring

Är du nyfiken på den offentliga konsten i Stockholm? Gå med på en guidad skulpturvandring.