Loading Events
  • This event has passed.

Carin Ellberg – Dom andra svävar in

17 maj 2018-30 september 2018

Det är med stor glädje Carl Eldhs Ateljémuseum visar Carin Ellbergs utställning Dom andra svävar in denna sommar. Hon låter en grupp skulpturer i rundjärn med vidhängande speglar, glas och stenar sväva in i Eldhs ateljé, synbarligen opåverkade av gravitation. Likt en samling varelser från andra världar glider de fram och intar positioner i museet som är lika märkliga som självklara. Mellan gipsmodeller och kavaletter, på golvet och uppe i luften formerar de sig för att förundrat både spegla och betrakta Eldhs kritvita skulpturer. För säkerhets skull lämnas en Utpost i ateljéträdgården, som för att bevaka i ateljéträdgården, som för att bevaka att interventionen går ostört till.

I utställningen finns också andra verk av Carin Ellberg i vitt skilda material som nylon, silikon och lera. Även de transformeras och dyker upp på oväntade ställen. Ellbergs surrealistiska figurer kan tyckas ha lite gemensamt med Carl Eldhs verk, men det finns mycket som förenar. Hennes formspråk påminner om den sorts växtlighet som var populär i jugendstilen och under symbolismen; självklara referenspunkter för Eldh. Symbolismen blottar också en motivisk likhet. Precis som Eldh arbetar Ellberg med alver och älvor. För båda två handlar konsten om livet, om vardag blandad med fantasi, men medlen är olika. Eldh lät den mänskliga kroppen stå för uttrycket, Ellberg låter växtligheten blomma ut och få eget liv.

I likhet med sin äldre kollega har Carin Ellberg gjort många offentliga verk och i utställningen visas modeller och teckningar till några av dessa sida vid sida med Carl Eldhs motsvarigheter. Här finns bl.a. ett utkast till Det femte elementet, Ellbergs monumentala rosa betongskulptur, insprängd bland Eldhs studier till Brantingsmonumentet. Små ståltrådsskisser till skulpturer som figurerar i stor skala i utställningen lyfts också fram liksom sådant som aldrig har förverkligats. Skalförskjutningen påminner oss om skulptörens arbetsmetoder och om att museet en gång var en arbetsplats.

I samband med utställningen publiceras en katalog med en essä av skribent och curator Alba Baeza. Ett konstnärssamtal med Carin Ellberg och Alba Baeza äger rum i museet torsdagen den 31 maj kl. 18-19.

Utställningen har producerats med stöd av Kulturrådet, Pontus Bonnier, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Kungl. Patriotiska Sällskapet, Andréhn-Schiptjenko och Stockholms stadRelaterat
Britas salong: El Perro Del Mar

Britas salong: El Perro Del Mar

26 april 18:00–19:30
I snart tjugo års tid har El Perro del Mar varit en av svensk popmusiks mest särpräglade artister. Nu kommer den internationellt uppmärksammade sångerskan och kompositören till Carl Eldhs Ateljémuseum
Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

16 maj–
29 september
Med betoning på ateljé är Carl Eldhs Ateljémuseum glada att till sommaren bjuda in konstnären Malin Gabriella Nordin, främst uppmärksammad för sina färgstarka abstrakta målningar och organiska kompositioner.