Loading Events
  • This event has passed.

Bianca Maria Barmen – Ensamma pojkars hus

12 maj 2016-2 oktober 2016

Det är med stor glädje Carl Eldhs Ateljémuseum välkomnar Bianca Maria Barmen som sommarsäsongens speciella gäst. Med utställningen Ensamma pojkars hus står museet värd för ett antal interventioner och sammanblandningar, där två vitt skilda konstnärskap reflekterar varandra på ett närmast symbiotiskt vis. Bianca Maria Barmen placerar Carl Eldh i ett dagsaktuellt ljus, varpå Eldh svarar med att peka på den (konst)historiska relevansen. I mötet slår det gnistor som kastar nytt ljus över dem båda. Då är generationsglapp helt ointressanta.

På ett plan är det en omöjlig relation. Bianca Maria Barmens konst ligger långt från den symbolism och realism som kännetecknar Carl Eldhs verk. Barmens gåtfulla skulpturer präglas istället av säregna och intensiva kombinationer av vardagliga figurer. I utställningen visas exempelvis en skulptur av ett underben på vilket det vilar en liten byggnad inbäddad i en dunge eller eldslågor. Ett liknande motiv återkommer i verket The Lonely Boys House, som också har gett utställningen dess namn.

Det är Bianca Maria Barmens intresse för känslotillstånd som bildar den tydligaste bryggan till Carl Eldh. Båda har skildrat livets bräcklighet genom att undersöka det förbisedda och marginella. Kanske var det därför Barmen tidigt fastnade för Eldhs Vattenalfen, en gravskulptur av en liten pojke som lyssnar på havet brus i en snäcka. Förgänglighet möter ungdom. Det livgivande vattnet innebär också livsfara; ett högaktuellt tema.

När Barmen ställer Vattenalf mot sitt eget verk Våg transporteras pojken från sitt transporteras pojken från sitt symbolistiska sammanhang och blir en representant för dagens flyktingkatastrof vid Medelhavet. Stränder som kunde ha varit fulla av liv och lek har förvandlats till scener för ofattbara tragedier.

Ensamma pojkars hus fångar kontrastfulla ögonblick där livets skönhet och bräcklighet blir synligt. Samtidigt blickar utställningen vidare. Stillhet och kontemplation blandas med hoppfull lekfullhet.

I samband med utställningen publiceras en katalog med en essä av konstkritiker Joanna Persman. Ett konstnärssamtal med Bianca Maria Barmen och Joanna Persman äger rum i museet torsdagen den 26 maj kl. 18Relaterat
Britas salong: El Perro Del Mar

Britas salong: El Perro Del Mar

26 april 18:00–19:30
I snart tjugo års tid har El Perro del Mar varit en av svensk popmusiks mest särpräglade artister. Nu kommer den internationellt uppmärksammade sångerskan och kompositören till Carl Eldhs Ateljémuseum
Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

16 maj–
29 september
Med betoning på ateljé är Carl Eldhs Ateljémuseum glada att till sommaren bjuda in konstnären Malin Gabriella Nordin, främst uppmärksammad för sina färgstarka abstrakta målningar och organiska kompositioner.