Loading Events
  • This event has passed.

Konstnärssamtal/performance Släpljus: Susanna Jablonski, Cara Tolmie och Cia Kanthi.

8 september 2022 18:00-20:00

OBS! Ändringar i programmet!
Pga sjukdom kommer Susanna Jablonski och Cia Kanthi tyvärr inte kunna medverka under kvällen. Cara Tolmies performance och samtal kommer hållas enligt plan.
 
Välkomna till ett konstnärssamtal med Susanna Jablonski, Cara Tolmie och Cia Kanthi, deltagande i sommarutställningen Släpljus, och performance av Cara Tolmie i museets samlingar. 
 
Evenemanget är gratis, begränsat antal platser. Insläpp i museet kl. 17.30. Delar av samtalet kommer hållas på engelska.
 
Susanna Jablonski och Cara Tolmie presenterar i utställningen gemensamt verket ”Listening Panels (Hard Measures)”. Med ett cirkulärt tomrum mot en blå sammets­botten är Listening Panels en serie textila skulpturer som både ringar in och utesluter. Installerade i ateljémuseet styr de blicken till vissa utsnitt av den permanenta samlingen, men genom att dölja det som finns omkring agerar de samtidigt som ett slags skydd.
 
I utställningen visas också Susanna Jablonskis verk “Utan titel – Tyskmagasinen”. Bland kroppar och byster vilar en slags sköra, närtida fossiler varsamt organiserade. Genom objekten genljuder historien och arvet efter Tyskmagasinen i den lilla bruksorten Karlsvik utanför Luleå i Norrbotten. Under andra världskriget upplät Sverige magasinen åt den tyska armén för lagring av förnödenheter för vidare transport till trupper i Norge och Finland. Tills för några år sedan stod byggnaderna omarkerade, som tysta vittnen över en svensk inblandning i kriget. 2016 brändes byggnaderna till grunden. Från den nu övergivna tomten har Susanna Jablonski samlat förkolnade material och skärvor. De små objekten utgör materiella manifestationer av en ambivalent del av svensk närhistoria som plötsligt blivit hyperaktuell. Finns det något sådant som neutralitet i tider av krig, och vad utgöri så fall dess premisser? Verket producerades som en del av Luleåbiennalen 2020.
 
Ett litet huvud i brons vilar på ett podium i Carl Eldhs stora ateljé. Verket är en avgjutning av Cia Kanthis sons huvud innan det att han fyllt tre år, och innan den ålder då förmågan att minnas fullt utvecklats i det mänskliga medvet­andet. En plats som senare är omöjlig att återvända till. I sin installation “När kommer du hem?” undersöker Kanthi en flytande relation mellan upplevelsen av hem, ursprung, sammanhang och kroppen som bärare av dessa upplevelser. Installationen länkar samman hav, förflyttningar, kroppar, och sätten personliga berättelser kan läsas in som del i större narrativ. I flera verk har Kanthi intresserat sig för museologi och närmat sig idén om museet som ett slags hem – en plats med makt över våra kollektiva minnen och berättelser.
 
Performance av Cara Tolmie
Med sin röst som utgångspunkt kommer Cara Tolmie under kvällen att presentera en platsspecifik performance som länkar an till platsen och samlingarna i Carl Eldhs Ateljémuseum. Medan hon navigerar sin kropp genom rummet blir utställningen ett partitur för hennes efterföljande röst- och kroppsutforskningar. 
 
Varmt välkomna!
___
Släpljus 12.5–2.10 2022
Chiara Bugatti, Susanna Jablonski, Cia Kanthi, Anna Ting Möller, Cara Tolmie, Danae Valenza.

 Relaterat
Britas salong: El Perro Del Mar

Britas salong: El Perro Del Mar

26 april 18:00–19:30
I snart tjugo års tid har El Perro del Mar varit en av svensk popmusiks mest särpräglade artister. Nu kommer den internationellt uppmärksammade sångerskan och kompositören till Carl Eldhs Ateljémuseum
Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

16 maj–
29 september
Med betoning på ateljé är Carl Eldhs Ateljémuseum glada att till sommaren bjuda in konstnären Malin Gabriella Nordin, främst uppmärksammad för sina färgstarka abstrakta målningar och organiska kompositioner.