Loading Events
  • This event has passed.

Kulturnatt Stockholm: Spending Time with Ghosts – Ida-Johanna Lundqvist

22 april 2023 18:00-23 april 2023 00:00

Under Kulturnatt Stockholm 2023 presenterar vi utställningen Spending Time with Ghosts av konstnären Ida-Johanna Lundqvist.

I det arkiv av hundratals vita gipsskulpturer som utgör Carl Eldhs gamla ateljé har Ida-Johanna Lundqvists nya skulpturer infogats. Här, bland de vålnader som varit förlaga till skulpturer i andra material på helt andra platser, tycks plötsligt en snigel sträcka sig på väg i oklar riktning. Från taket hänger genomskinliga kulor med inkapslade, vitaktiga svampar. En fasan dekorerad med frukter möter blicken. Alla är de mer eller mindre transparenta, flera av dem skira symboler för övergången till andra sidan.

Utställningen rör sig kring människans hantering av det oundvikliga slutet, och de symboler, ritualer och sedvänjor som omgärdat döden historiskt. Med en påtaglig noggrannhet har skulpturerna mejslats fram för att sedan gjutas upp i material som silikon och epoxy. I den mer än hundra år gamla ateljén där tiden tycks ha stått stilla, vibrerar konstverken till och åkallar de som saknas, och den tid som förflutit.

Fri entré under Kulturnatt Stockholm. Utställningen är en del av projektet Britas salong med stöd av Kulturrådet.

 

Om konstnären

Ida-Johanna Lundqvist är konstnär och skulptör och tog sin examen från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2018. Hon arbetar med konstnärlig forskning kring teman som historia, medicin, kropp, kultur och förlust, med en process som mynnar ut i fysiska skulpturer och installationer. Hon har bland annat ställt ut på Nitja Senter for Samtidskunst i Oslo, C4 Projects i Köpenhamn och Konstakademien i Stockholm. Ida-Johanna tilldelades Bernadottestipendiet 2021.Relaterat
Britas salong: El Perro Del Mar

Britas salong: El Perro Del Mar

26 april 18:00–19:30
I snart tjugo års tid har El Perro del Mar varit en av svensk popmusiks mest särpräglade artister. Nu kommer den internationellt uppmärksammade sångerskan och kompositören till Carl Eldhs Ateljémuseum
Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

Kommande: Sommarutställning Malin Gabriella Nordin

16 maj–
29 september
Med betoning på ateljé är Carl Eldhs Ateljémuseum glada att till sommaren bjuda in konstnären Malin Gabriella Nordin, främst uppmärksammad för sina färgstarka abstrakta målningar och organiska kompositioner.