Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Britas salong: Melanie Kitti, Johanne Lykke Naderehvandi och Anna Rieder

6 april 08:00-17:00

Till öppningen av utställningen Jag har skalat av mig med konstnären Melanie Kitti bjuder vi in till vårens första litteratursalong. Kittis konstnärskap sammanflätar bildkonsten med språket, där text och måleri framställer fragmentariska bilder ur ett landskap av upplösta kroppar, splittringar och minnen. I dialog med utställningen läser Melanie Kitti och de inbjudna författarna Johanne Lykke Naderehvandi och Anna Rieder ur både nyskrivna och tidigare texter.

Ett begränsat antal biljetter finns att förboka till denna kväll. Biljettpris 120 kr inkluderar entré till museet. Dörrarna öppnas kl. 18.30 då museet bjuder på förfriskningar ute på loggian. Läsningarna börjar kl. 19.00, därefter är det möjligt att se utställningen som öppnat tidigare samma dag.

Britas salong genomförs med stöd av Region Stockholm.

Varmt välkommen!

 

Om deltagarna

Melanie Kitti (f. 1986, Sverige) är konstnär och författare utbildad vid Forfatterskolen i Köpenhamn samt Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och Kunsthøgskolen i Oslo. 2022 gavs hennes kritikerrosade debutbok Halvt urne, halvt gral ut på förlaget Gyldendal. Kitti har varit med och grundat Abhivyakti, en ideell tidning med enbart BIPOC-bidragsgivare, och har varit med och organiserat utställningsutrymmet Destiny’s i Oslo (2016–22). Kittis verk har visats i separat- och grupputställningar på bland annat Overgaden Copenhagen (2023), Rønnebæksholm, Næstved (2022–23), Nasjonalmuseet, Oslo (2022) och ARIEL, Köpenhamn (2022).

Johanne Lykke Naderehvandi (tidigare Lykke Holm), född 1987, är bosatt i Malmö. Hon är även verksam som översättare, och har bland annat översatt Josefine Klougart och Yahya Hassan från danska till svenska. Johanne Lykke Naderehvandi debuterade 2017 med Natten som föregick denna dag. 2020 utkom romanen Strega, som nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris och Nordiska rådets pris. 2023 nominerades hon till det prestigefyllda italienska priset Premio Strega Europeo. Hennes senaste roman, Röd sol, utkom 2023.

Anna Rieder, född 1993, tog examen från Forfatterskolen och debuterade med diktsamlingen Hindebæger 2020. Tillsammans med Sidsel Ana Welden står hon bakom ett antal pamfletter för terapeuter och läkare inom psykiatri samt antologin Hjertet er en fold med heste (2022) skriven av personer med anknytning till psykiatrin. Antologin tilldelades Politikens Frit Flet-pris 2022.Relaterat
Upptäck den offentliga konsten i höst – följ med på skulpturvandring

Upptäck den offentliga konsten i höst – följ med på skulpturvandring

Är du nyfiken på den offentliga konsten i Stockholm? Gå med på en guidad skulpturvandring.