Carl Eldhs Ateljémuseum presenterar årets utställning: Miss Brunnsviken – Ingela Ihrman 11 maj-1 oktober 2023

Carl Eldhs Ateljémuseum bjuder i år in konstnären Ingela Ihrman, internationellt uppmärksammad för sina storskaliga skulpturer och egensinniga, humoristiska performance. Utställningen presenterar i huvudsak nya och platsspecifika konstverk som i ett antal suggestiva scener berättar om något som en gång varit, en dagdröm eller resterna av en fest?

Aprikosfärgade dun och svartvita ädrar ligger ohämmat utspridda bland Eldhs skulpturer. Kaktusen Nattens drottnings överblommade festblåsa och ett moget fikon har lämnats kvar i gästabudssalen. Här kliver besökarna in i ett oklart “efteråt”, spår av något vilt och levande, som med tiden torkat upp och blivit sprött.

Inför utställningen har konstnären närmat sig Carl Eldhs ateljé utifrån arkitekten Ragnar Östbergs intentioner när han ritade byggnaden åt sin vän, en plats för arbete och vila.
– Tanken på ateljén som ett stall och ett tempel har följt med under hela processen. Jag tycker det fångar precis hur det är att arbeta som konstnär – en blandning mellan att mocka skit eller stå i ett dammigt bås och äta havre dag efter dag och samtidigt vara i kontakt med något heligt. Ett sökande efter mening, säger Ingela Ihrman.

Carl Eldhs ateljé stod färdig år 1919 med vitt skilda influenser från det romerska rundtemplet, grekiska kolonner och en fornnordisk gästabudssal. Den tjärade fasaden speglar den enkla 1700-talsgården bredvid – ett av Stockholms äldsta stall.

Om konstnären

Ingela Ihrman (f 1985 i Kalmar) är baserad i Malmö men har under vintern och våren 2023 varit stipendiat på Iaspis Konstnärsnämnden och huserat i en ateljé på Maria Skolgata i Stockholm. Med en avväpnande humor och lekfullhet har Ingela Ihrmans konst det senaste decenniet svarat an mot ett behov av att tänka kring frågor som rör mänsklighetens framtid på jorden.

Genom handens arbete och närvaron i tidskrävande tekniker, skapas ny mening ur ofta organiska, återvunna och vardagliga material. Ingela Ihrman representerade Sverige i Nordiska paviljongen på
Venedigbiennalen 2019. Hon är 2023 även aktuell med separatutställningen Nocturne på Gasworks i London och öppnar en retrospektiv på Malmö konsthall i september.

Utställningen är curerad av Joanna Nordin och Caroline Malmström och produceras med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Pontus Bonnier.