Charlotte Gyllenhammar

25 maj - 27 oktober 2013

Container, In Waiting, Reversed (2013, vax och trä) av Charlotte Gyllenhammar i Carl Eldhs Ateljémuseum. Foto Urban Jörén

Carl Eldhs Ateljémuseum är stolta över att presentera en utställning med Charlotte Gyllenhammar säsongen 2013. Gyllenhammar är den första konstnären i museets satsning på att låta samtida konst möta Carl Eldhs verk. Med utställningen invigdes en ny gallerilokal, belägen i tillbyggnaden från sextiotalet som en gång tjänade som bostad.

Charlotte Gyllenhammar utgår från att Eldhs ateljé ursprungligen är en arbetsplats och fångar upp de processer som har pågått där. I det nya utställningsrummet har konstnären skapat en suggestiv installation, men hon har också placerat ut ett verk i Eldhs stora ateljé och på vernissagen genomförde hon en performance i samarbete med konstnärerna Johan Strandahl och Magnus Dahl, som filmades och nu visas i museet.

I utställningen skapar Charlotte Gyllenhammar olika spänningsförhållanden till Eldhs ateljé. Det handlar om en dynamisk relation mellan vår tid och Carl Eldhs tid, men också om formmässiga kontraster där konstnären tar fasta på det som är mer osynligt och frånvarande i ateljémiljön. Mycket av de vi trodde oss veta ställs på ända när Gyllenhammar tar tag i miljön och skådar den ur sitt perspektiv. Se exempelvis den svarta, upp och nedvända skulpturen ”Container, In Waiting, Reversed” (2013), vilken med självklarhet upptar själva centrumet av stora ateljén. Men man skall inte förstå dessa spänningsförhållanden som en negation till Eldhs ateljé. Istället uppstår här en dynamik, där det välkända framträder för oss på nytt.

4.-Gyllenhammar-Osagd-installation-Jrn-CEA.jpg

Charlotte Gyllenhammar är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och vid Royal College of Art i London. Bland hennes många utställningar märks ”Revisit”, Wanås skulpturpark (2011), ”Deformation”, Galleri Christian Larsen (2009), ”Privat idiot”, Kulturhuset, Stockholm, Dunkers kulturhus och Borås kulturhus (2004-5). Hon medverkade även i den 54e Venedigbiennalen (2011) med filmen ”Hang” och hon deltar för närvarande i Yoko Onos utställning ”Half-A-Wind Show”, som turnerar från Schirn Kunsthalle i Frankfurt till Louisiana utanför Köpenhamn för att slutligen visas på Guggenheim Bilbao.

Charlotte Gyllenhammar har också, precis som Carl Eldh, skapat en mängd offentliga verk, t.ex. ”Försjunken” installerad 2001 i Kräftriket, en kort promenad från Eldhs ateljé. Bland övriga offentliga verk märks ”Minnesmärke - Raoul Wallenberg” i Göteborg (2007) och ett pågående projekt i den nya stadsdelen Hyllie vid Malmö Arena, vilket kommer att bli norra Europas största sammanhängande bronsskulptur.

2012 förlänades Charlotte Gyllenhammar Prins Eugen-medaljen. Hon är därmed den senaste skulptören att få den utmärkelse som Carl Eldh var den förste att erhålla 1945 (tillsammans med Erik Grate och Carl Milles).

För mer information om Charlotte Gyllenhammar, besök hennes hemsida.

Se Aktuellt för reportage och utställningsrecensioner i Svenska Dagbladet (130524, 130811), Dagens Nyheter (131003), Konsten.net (130828) och C-print.se (131005).


Choose language
segb

Aktuellt

Julöppet. Lördag den 27 november är det en särskild öppetdag…»

Säsongsavslutning. Söndag 31 oktober är museets sista öppetdag för…»

Höstlovslördag 30 oktober. Visste du att det finns djur som delar av eller…»

Öppettider

Säsongsstängt november-mars.

Visning för grupper kan bokas året om. För närvarande max
16 pp grupp m.a. rådande restriktioner.

Öppet kl.12-16; 
sön (april)
tor-sön (maj).
tis-sön (juni-aug)
tor-sön (sept)
sön (okt)

facebook_30x30.png Följ oss på Facebook

instagram_30x30.png Följ oss på Instagram

yt_icon_rgb_30x42px.png Följ oss på YouTube

Besöksadress
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postadress
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telefon
+46-(0)8-612 65 60

Hemsida och e-post 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se