Rahel Belatchew

Rahel Belatchew, BuzzBuilding. Foto Urban Jörén.jpgSkuggspel
16 maj - 29 september 2019

I år är det 100 år sedan Carl Eldh invigde sin ateljé i Bellevueparken, ritad av vännen Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stockholms stadshus. Museets verksamhet 2019 går därför i arkitekturens tecken och vi är mycket glada att kunna visa en utställning med verk av arkitekten Rahel Belatchew. Hon formger djärva, skulpturala byggnader med innovationer som tar framtidens utmaningar på allvar. Hennes arkitektkontors experimentella verksamhet, Belatchew Labs, söker efter nydanande och hållbara lösningar för den framtida stadens utmaningar. I utställningen visas bland annat BuzzBuilding, en byggnad som siktar på att göra Stockholm självförsörjande på protein genom urban insektsproduktion.

Historia och framtid har alltid mötts i Carl Eldhs ateljé. Ragnar Östberg ritade byggnaden utifrån två olika tidsperspektiv. Han gav ateljén en historisk dignitet med tympanonfält, rotunda och kolonner men skapade samtidigt en modern arbetsplats åt en skulptör med framtiden för sig. Dessutom fanns ett hållbarhetsperspektiv med naturliga byggmaterial och återvunnet taktegel. 

Belatchew Arkitekter ligger bakom några av det växande Stockholms mest spännande byggnadsprojekt. Carl Eldhs Ateljémuseum visar flera av dessa i form av modeller, ritningar, visualiseringar och fotografier. Ett sådant projekt är skyskrapan Discus över Nackas nya tunnelbanestation, där den högsta delen når 30 våningar. Discus fasad visar hur trä har blivit ett allt vanligare inslag i samtida byggnader. Flerbostadshuset Flora i Midsommarkransen och kollektivhuset Rudbeckia i Uppsala är två andra exempel på trähus som Belatchew Arkitekter har på gång. Det är spännande att en historisk träbyggnad som Eldhs ateljé kan peka mot framtiden.

Rahel Belatchew, Skuggspel (modell till Bris). Foto Urban Jörén.jpgVi välkomnar besökare att ta plats i Bris i ateljéträdgården, ett unikt utomhusrum i trä som Rahel Belatchew har skapat i dialog med Ragnar Östbergs loggia. Följ ljuset genom ribborna i paviljongens böljande tak och se det föränderliga skuggspelet. Betrakta den 100-åriga byggnaden, gå in i museet och ta del av hur framtiden formas i trä.

Rahel Belatchew(född 1969 i Addis Abeba, Etiopien) är utbildad vid École Spéciale d'Architecture i Paris. Sedan 1996 har hon verkat som arkitekt i Paris, Luxemburg, Tokyo och Stockholm. 2006 etablerade hon det Stockholmsbaserade arkitektkontoret Belatchew Arkitekter. Bostadsarkitekturen utgör en stor del av Belatchews produktion, men består även av kontor och samhällsfastigheter. Bland uppförda och planerade projekt kan Villa RBDVD och flerbostadshusen Flora i Midsommarkransen, Björk och Plaza i Norra Djurgårdsstaden samt studentskrapan Tensta torn nämnas liksom kontorshuset Damen i Norrköping och höghuset Discus i Nacka.

Hållbarhet och innovation är två av Rahel Belatchews ledord. Hennes experimentella studio Belatchew Labs har fått stor internationell uppmärksamhet för visionära projekt, vilka har visats på bl. a. ArkDes i Stockholm, Dansk Arkitektur Center i Köpenhamn och Roca Gallery i London. Belatchew föreläser om arkitektur och har deltagit i juryn för Träpriset, Bostadspriset, Årets Rum, Elle Decoration Swedish Design Awards och World Architecture Festival. Hon har även representerat Sverige på Islands designfestival, Hong Kong Design Week och deltagit i ett svensk-brittiskt arkitektutbyte, Housing Design Exchange: London/Stockholm.

Rahel Belatchew utnämndes till Årets Arkitekt 2007 av Residence och har erhållit flera utmärkelser, t.ex. Architectural Review MIPIM Future Project Award 2015 och 2019, Smart Living Challenge 2014, Design S 2014, Architecture MasterPrize och World Architecture News Award 2018.

Rahel Belatchew, beskuren bild. Foto Urabn Jörén.jpgFör mer information om Rahel Belatchew, se Belatchew Arkitekter.

I samband med utställningen publiceras en katalog med en essä av arkitekturhistoriker Martin Rörby. Ett konstnärssamtal mellan Rahel Belatchew och Martin Rörby ägde rum i museet torsdagen den 13 juni kl. 18. Två specialvisningar av utställningen med Martin Rörby har även arrangerats den 6 juni kl. 11 och den 12 september kl. 17.

Se Aktuellt för utställningsrecension i Dagens nyheter (190718), intervju i SvD Magasinet (190928) och artikel i Fönstret 2019:3.

Jubileet och utställningen genomförs med stöd av Kulturrådet, Pontus Bonnier, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Arwidsro, Einar Mattsson AB, Kungl. Patriotiska Sällskapet, CEOS AB, Tyréns och Stockholms stad.


Choose language
segb

Aktuellt

Julöppet. Lördag den 27 november är det en särskild öppetdag…»

Säsongsavslutning. Söndag 31 oktober är museets sista öppetdag för…»

Höstlovslördag 30 oktober. Visste du att det finns djur som delar av eller…»

Öppettider

Säsongsstängt november-mars.

Visning för grupper kan bokas året om. För närvarande max
16 pp grupp m.a. rådande restriktioner.

Öppet kl.12-16; 
sön (april)
tor-sön (maj).
tis-sön (juni-aug)
tor-sön (sept)
sön (okt)

facebook_30x30.png Följ oss på Facebook

instagram_30x30.png Följ oss på Instagram

yt_icon_rgb_30x42px.png Följ oss på YouTube

Besöksadress
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postadress
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telefon
+46-(0)8-612 65 60

Hemsida och e-post 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se