Bella Rune

Bella Rune, Detalj av Blood Stream Missile och Impossible Floral Fountain, 2019. Foto Urban Jörén.jpgSkendöd
14 maj - 27 september 2020

Carl Eldhs Ateljémuseum har den stora glädjen att välkomna Bella Rune som sommarens utställare, den åttonde i ordningen sedan museets återinvigning 2013. Utställningstiteln Skendöd associeras lätt till den pågående coronapandemin. Hela världen tycks ha hamnat i ett fruset tillstånd. Kopplingen till pandemin är en tillfällighet, men ändå är det just något av detta frusna som utställningstiteln försöker fånga. Ett elastiskt tillstånd där det är oklart vad som är vad, där motsatser möts och kontraster balanseras.

Skendöd handlar inte om att (åter)väcka något slumrande, utan om att aktivera den potential som finns i det vilande. Bella Runes utställning gör oss medvetna om den spänning som finns i ateljén mellan Carl Eldhs många skulpturer av människor, fixerade som de är i ögonblick av känslor och rörelser. Runes skulpturer är också balansakter, om än av annan art.

Där Carl Eldh gestaltar mänskliga relationer, handlar det i Bella Runes fall om sammanbundna kraftfält, om ett spel mellan olika dimensioner. Petite Titan in Tension - Inferno, skapad specifikt för utställningen, utgår från en arm i Eldhs Strindbergsmonument, som har skannats, printats i miniatyrformat i flera exemplar och sammanlänkats i ett system av trådar.

Tråden är central i Bella Runes konstnärskap. Hon förhåller sig återkommande till väven i sina verk. Den finns i Korsning, där flera vävramar fogats samman till en svävande formation, liksom i hennes hängande skulpturer i färgat mohairgarn som intar Carl Eldhs ateljérum. Väven har också en koppling till den digitala världens ”webb”, inte minst genom konstnärens platsspecifika verk i augmented reality, som är nåbar för museets besökare genom appen Bella Runes portal.

Bella Rune, Korsning, 2019. Foto Urban Jörén.jpgBella Rune ser gärna sina verk som förstärkare av tillstånd på de platser där hon ställer ut. Hennes skulpturer lyfter fram det sköra och allvarliga i Carl Eldhs verk och visar på verklighetens dubbelhet. I fin samklang säger de båda konstnärerna oss något om människans belägenhet på ett sätt som ord inte mäktar med.

Bella Rune (född 1971 i Stockholm) är utbildad vid Chelsea College of Arts i London och på Beckmans Designhögskola i Stockholm. Sedan debuten 1998 har hon medverkat i ett stort antal utställningar i Europa, USA och Kina. Bland separatutställningarna märks XYZ, Galleri Magnus Karlsson, Stockholm (2019), Vertical Network Performance, Market Art Fair, Stockholm (2018) och Konsekvensanalys, Stadsskogen, Uppsala (2015). Hon har deltagit i biennaler och grupputställningar som Art Encounters Biennial 2019, Timisoara, Rumänien (2019), Varje mirakel kräver ett offer – arbete utfört i Västerås, Västerås konstmuseum (2020), Interwowen, EMMA – Espo Museum of Modern Art, Finland (2019) och Textila undertexter, Malmö konstmuseum (2017).

Bella Rune är professor i textil konst på Konstfack i Stockholm. Hon har integrerat sin konst i en rad samarbeten, t.ex. med konstnären Jonas Nobel, regissören Jesper Kouthoofd, koreografen Malin Elgan och musikgruppen The Knife.

Med den digitala tekniken augmented reality har Bella Rune skapat immateriella skulpturer för offentlig miljö, senast för Karlsgatan i Västerås (2020) och tidigare för Handelshögskolan i Stockholm (2016). Mer fysisk form tar Loggia, hennes konstnärliga gestaltning för Gävle sjukhus (2014), liksom årets Träningsläger för föreställningsförmågan i Sjöviksskolan i Årsta (med Jonas Nobel).

Bella Rune 2020. Foto Urban Jörén.jpgBella Rune är bl.a. representerad på Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum. Hon har erhållit stipendier såsom Iaspis utlandsstipendium, Tokyo Wonder Site (2009) och Konstnärsnämndens tvååriga arbetsstipendium (2008-09).

För mer information om konstnären, se Galleri Magnus Karlsson.

I samband med utställningen publiceras en katalog med en essä av Håkan Nilsson, konstkritiker och professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola.

Ett konstnärssamtal med Bella Rune och Håkan Nilsson ägde rum i museet tisdagen den 11 juni kl. 18.

Se Aktuellt för utställningsrecensioner och artiklar.

Utställningen har producerats med stöd av Kulturrådet, Pontus Bonnier, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Kungl. Patriotiska Sällskapet, Galleri Magnus Karlsson och Stockholms stad.


Choose language
segb

Aktuellt

Julöppet. Lördag den 27 november är det en särskild öppetdag…»

Säsongsavslutning. Söndag 31 oktober är museets sista öppetdag för…»

Höstlovslördag 30 oktober. Visste du att det finns djur som delar av eller…»

Öppettider

Säsongsstängt november-mars.

Visning för grupper kan bokas året om. För närvarande max
16 pp grupp m.a. rådande restriktioner.

Öppet kl.12-16; 
sön (april)
tor-sön (maj).
tis-sön (juni-aug)
tor-sön (sept)
sön (okt)

facebook_30x30.png Följ oss på Facebook

instagram_30x30.png Följ oss på Instagram

yt_icon_rgb_30x42px.png Följ oss på YouTube

Besöksadress
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postadress
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telefon
+46-(0)8-612 65 60

Hemsida och e-post 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se