Loading Events

Skolprogram

Museets skolprogram leds av erfarna konstpedagoger och anknyter till skolans läroplan. Museisamlingen, byggnaden och omgivande miljö ger möjliga ingångar till bland annat historia, bild och slöjd. Ateljén erbjuder en lugn och trygg miljö för eleverna då visningarna sker utanför öppettid och inga andra besökare är på plats.

Förskola och förskoleklass

Det finns tre olika temavisningar som kan kombineras med verkstad om man önskar.

Skulpturformer har fokus på former där vi hjälper barnen att se och skilja mellan olika former. I verkstaden arbetar vi med lera eller papper.

Skulptursaga fokuserar på fantasi och rörelse – hur konstverk kan ”berätta” något eller hur man kan skapa en berättelse utifrån dem. I verkstaden arbetar vi med lera.

Skulpturkroppar har fokus på hur Carl Eldh avbildade kroppar, vad kroppsspråket ”berättar”och vilka känslor det kan handla om. Verkstadsuppgiften är att skapa en figur i rörelse.

Vi erbjuder även skulpturvandringar på samma teman:
Skulpturformer i Humlegården
Skulptursaga i Kristineberg
Skulpturkroppar i Observatorielunden

Åk 1–3

Visningen Skulptur, plats och rörelse är en undersökning av platsen där vi tittar närmare på skala, form och material i ateljén. Visningen kan kombineras med verkstad där man arbetar med att göra en figur i rörelse.

Åk 4–9 och gymnasiet

Det finns tre olika temavisningar som kan kombineras med verkstad om man önskar.

Skulpturens form och teknik utgår från museets samling där vi tittar närmare på olika skulpturformer och  hur man kan göra skulptur, vilka material som kan användas och något om vad de kan fylla för funktion. I verkstadsuppgiften arbetar vi med att i mindre skala skapa tredimensionella verk. Eleverna får tänka ut en idé, bekanta sig med olika material för att skapa en skulptur.

Skulpturens många ansikten utgår från museets samling där vi tittar närmare på porträtt och hur personer kan avbildas för att hyllas, upphöjas och minnas. Vi undersöker om det kan vara skillnad på hur familjemedlemmar, vänner, kändisar, historiska personer, män och kvinnor framställs. I verkstadsuppgifterna arbetar vi med olika material för att skapa egna porträtt.

Stadsrummets skulpturer utgår från museets samling där vi tittar närmare på några av Carl Eldhs offentligt placerade verk. Vi diskuterar hur verken kom till, vem som beställde, bestämde, finansierade etc. I verkstaden arbetar eleverna i mindre grupper med uppgifter kring ett offentligt skulpturalt verk på ett specifikt tema.

Skulpturvandringar i olika stadsdelar bl.a. Norrmalm, i City och på Djurgården kan kombineras med ovanstående beroende på valt tema eller bokas separat.

Gymnasiet

Minnandets monument är ett program som behandlar idén om monument, och ställer frågor om hur historia skrivs, särskilt i offentliga rum. Visningen utgår ifrån Carl Eldhs konstnärskap, men eleverna får också ta del av andra exempel på historiska och samtida monument. Visningen är ca 90 minuter.

Under visningen får eleverna vara med och reflektera kring monumentets roll i samhället och göra enkla övningar i bildanalys. Efter besöket på Carl Eldhs Ateljémuseum har eleverna fått uppleva äldre och samtida konst, och utforskat kopplingen mellan verk i museet och på offentliga platser. De får också fundera på vad olika monument kan berätta om sin samtid och hur de fortsatt kan påverka oss idag. Efter visningen att får du som lärare extramaterial som ni kan arbeta vidare med i klassen.

Programmet har utvecklats genom stöd från Region Stockholm.

Priser och bokning

Nedanstående priser gäller för grundskolan, max 30 personer. Övriga skolor se Bokade visningar

Visning 60 minuter, vardag kl. 09.00–16.00: 1.000 kr
Visning 90 minuter, vardag kl. 09.00-16.00: 1.500 kr
Visning 60 minuter, kväll vardag (efter 16.30): 1.500 kr
Visning med verkstad, vardag kl. 09.00–16.00: 1.500 kr

Skulpturvandring 60 minuter, vardag kl. 09.00–16.00: 1.250 kr
Skulpturvandring 90 minuter, vardag kl. 09.00–16.00: 1.500 kr
Skulpturvandring  90 minuter, kväll (efter 16.30) och helg. 1.750 kr

Språktillägg visning eller skulpturvandring på engelska: 500 kr

Förfrågningar om skolprogram med önskemål om datum och starttid skickas till info@eldhsatelje.se
Det går även bra att kontakta museet per telefon, 08 612 65 60.



Relaterat
Inga inlägg hittades.