Skulpturvandring i Vasastan

Skulpturvandringen i Vasastan, som utgår från Odenplan, visar konst med motiv från det dagliga livet. Vi får en bild av det Stockholm som växte fram efter det förra sekelskiftet och under mellankrigstiden – en expanderande stad, som lade stor vikt vid konst i det offentliga rummet. Konsten skulle dana invånarna till goda medborgare. Men hur skulle en sådan konst se ut? Vad skulle den föreställa? Och vem skulle göra den?

Skulpturvandringen i Vasastan passerar platser som har genomgått radikala förändringar. Men de idéer kring fostran och bildning som låg till grund för tidigare omdaningar syns ännu i stadsdelens offentliga skulpturer. I kvarteren som spänner mellan Odenplan och Östermalm finner vi typiska teman, såsom lekande barn och ungdomar i stadsbibliotekets park, nakenstudier av kvinnor, porträtt av framstående män och dekorativa portalutsmyckningar, skulpturmotiv som återfinns i alla svenska städer. Men här finns också undantagen, till exempel Sigrid Fridmans mytologiska Kentaur med sin karakteristiska siluett på Observatoriekullens brant. K G Bejemarks imposanta Fordon på Eriksbergsplan fångar den nya form av modernistisk skulptur som tog plats i stadsrummet från 1960-talet och framåt.

Denna skulpturvandring börjar vid Bror Marklunds skulptur Sittande pojke mitt på Odenplan och fortsätter förbi Carl Eldhs posträttbyster av Fabian Månsson och Erik Hedén intill Stockholms stadsbiblioteks huvudentré och går sedan via Stadsbibliotekets park och Kungstensgatan till Ellen Keys park samt avslutas i Karl Staaffs park intill Eriksbergsplan.

Samling på Odenplan vid Bror Marklunds skulptur Sittande pojke, Odenplan, uppgång Odenplan.

Tid: ca 1,5 timme.Visa Stadsbiblioteket på en större karta

Andra skulpturvandringar


Choose language
segb

Aktuellt

Påskolvsdag. På lördag den 13 april är museets skulpturverkstad…»

Säsongsstart. Lördagen den 6 april inleds sommarsäsongen i…»

Skolprogram.  Är Du nyfiken på museets skolprogram? Ladda ner…»

Öppettider
Lördag och söndag kl. 12-16, med insläpp för visning varje heltimme (sv) och kl. 13.30 (eng).
Övrig tid beställda gruppvisningar och evenemang, se kalendariet.

 

Besöksadress
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postadress
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telefon
+46-(0)8-612 65 60

Hemsida och e-post 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se