15.-Dagliljor-ateljtrdgrden-Urban-Jrn-CEA.jpg

Trädgården

Ett högt, tjärat plank skiljer trädgården kring Carl Eldhs ateljé från den omgivande miljön. Ateljén ligger i Bellevueparken, som har anor från 1700-talet, och den orörda naturen utgör ett närmast exotiskt inslag intill Roslagstull där den balanserar på gränsen mellan stad och land. Parkens välbevarade byggnader är fina representanter för Stockholms historia. Bellevuevägens branta backe, som går från Roslagstull in i parken, leder fram till Paschens malmgård, en stenbyggnad från 1700-talet, och en större trävilla från samma tid. Strax intill finns ett gammalt stall med tjärad träfasad, vilket är en tydlig parallell till Eldhs ateljé. På kullens krön står Eldhs bronsstaty Den unge Strindberg i skärgården (rest 1968), en av konstnärens många skildringar av den kände författaren.

Den skyddade miljön gjorde det möjligt för Carl Eldh att arbeta med sina skulpturer utomhus, i ateljéns trädgård. Han hyste dock inget större intresse för trädgårdsarbete och lät därför tomten förbli något av en naturtomt. Men när hustrun Elise och dottern Brita återvände till Sverige efter Eldhs död påbörjades en mer genomtänkt plan för trädgården. Än idag syns spår av deras trädgårdsarrangemang, såsom de magnifika rhododendronbuskarna på husets framsida och dagliljorna längs med staketet. Vid grinden står fortfarande den gamla eken kvar som fanns där när ateljén byggdes 1918-19. För Eldh representerade den både hans hem och stad: när han under resor uttryckte en längtan efter "Eken", syftade han på både Stockholm och detta ståtliga träd. 

Under sommarhalvåret kan museets besökare dricka kaffe i trädgården, under ekens skuggande grenverk eller i den vackra portiken, loggian, som leder in till museet. Lugnet i Bellevueparken har inte förändrats sedan Carl Eldh en gång valde att leva och arbeta här. 


Choose language
segb

Aktuellt

Julöppet. Lördag den 27 november är det en särskild öppetdag…»

Säsongsavslutning. Söndag 31 oktober är museets sista öppetdag för…»

Höstlovslördag 30 oktober. Visste du att det finns djur som delar av eller…»

Öppettider

Säsongsstängt november-mars.

Visning för grupper kan bokas året om. För närvarande max
16 pp grupp m.a. rådande restriktioner.

Öppet kl.12-16; 
sön (april)
tor-sön (maj).
tis-sön (juni-aug)
tor-sön (sept)
sön (okt)

facebook_30x30.png Följ oss på Facebook

instagram_30x30.png Följ oss på Instagram

yt_icon_rgb_30x42px.png Följ oss på YouTube

Besöksadress
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postadress
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telefon
+46-(0)8-612 65 60

Hemsida och e-post 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se