7.-Exterir-sder-Urban-Jrn-CEA.jpg

The Building

Eldh's studio
The first 15 years after returning to Sweden, Carl Eldh moved a number of times between various temporary studios. These were often placed in basements with skylights or in old shops with large windows facing the street. After this itinerant existence, Eldh settled in his studio by Bellevue Park where he lived and worked for more than three decades.

Carl Eldh came across this well situated plot of land towards the end of the 1910’s. It had wide views over Brunnsviken and the notherns outskirts of Stockholm. Together with his close friend, the well-reputed architect Ragnar Östberg, Carl Eldh planned for a building that would be a functional studio for a sculptor, and at the same time merge well with the older buildings in the park. When the studio was finished, the area had been enriched by this building, which combined a modern idiom with traditional materials. The tarred wooden panel of the façade, together with the old clay roof tiles, gave the impression that the building had been standing on the site for many years.

Ragnar Östberg created a building that was solely intended as a studio, but Carl Eldh would also come to use it as his living quarters. Facing south and west, the façade is Stora_ateljn_Hjelte.jpgenclosed and discreet, with only a few small windows. An open portico facing towards the narrow road, Lögebodavägen, leads in to a small vestibule. Via this dark entrance hall the visitor reaches the larger studio room of the building, a room with a very high ceiling and a northern wall practically covered by windows. Because of this, the studio benefits from the northern light that is so important to a sculptor, since it illuminates the room without creating any projecting shadows.

The light and space of the studio enabled Carl Eldh to work unencumbered with his larger monuments, and made it possible for him to create full scale models. A simple wooden floor and light grey piling emphasize that Eldh's studio was, above all, intended to be practical and functional.

Next to the larger studio room is a more narrow room with a lower ceiling, the so-called workshop. The long eastern wall of this room and parts of the ceiling consist of windows, and this enabled the sculptor to also work here. The opposite longer wall was covered with shelves that still today contain some of Eldh's prolific production.

The two studio rooms dominate the building, but Ragnar Östberg also created a small round room extending from the main part of the building. This rotunda has a cupola-roof clad with copper and a skylight window. With its grey plaster walls and red brick floor, it is characterized by the same simplicity as the rest of the building and early photographs show a room of austere interior design. Over the years, however, this little reception room became rather cluttered up with art from Carl Eldh's many artist friends and with souvenirs from his long and active life.

The original living quarters of the studio consisted of a small room used as sleeping accommodation, with a separate entrance from the back of the house. When Carl Eldh's daughter Brita settled in her father's old studio, she had this area extended with a kitchen, a bathroom and a living room. Recently her former apartement has been rebuilt into a small gallery and office.


Choose language
segb

Current

Events this fall. In October the museum is open on Saturdays and…»

Last week!. This is the last week to visit Rahel Belatchew's…»

Articles and reviews. For current articles about the museum as well as…»

Opening hours
Saturday-Sunday 12-4 pm. Public guided tour in English at 1.30 pm. Other times, group tours by appointment and collaborative events, see other events and current  for more information.

instagram_30x30.png Follow us on Instagram

Visiting address
Lögebodavägen 10
Bellevueparken,
Stockholm

Postal address
Carl Eldhs Ateljémuseum
Lögebodavägen 10
SE-113 47 STOCKHOLM

Telephone
+46-(0)8-612 65 60

Website and e-mail 
www.eldhsatelje.se
info@eldhsatelje.se